Przejdź do głównej zawartości

Workspace manager, grupy i opuszczanie obszaru roboczego

Szósta rola w obszarze roboczym, dlaczego przynależność do grupy decyduje o dostępnych ładowarkach i trzy przypadki, w których nie można opuścić obszaru roboczego.

J
Napisane przez Juhan Harm

Ten artykuł omawia trzy kwestie, których nie obejmują tabele uprawnień w artykule Role i uprawnienia użytkowników VOOL: rolę Workspace manager, sposób, w jaki grupy decydują, z których ładowarek ktoś może faktycznie korzystać, oraz co się dzieje, gdy ktoś opuszcza obszar roboczy.

Rola Workspace manager

Rola Workspace manager jest dostępna we wszystkich obszarach roboczych. Istnieje, ponieważ role Owner i Admin dają więcej kontroli, niż duży klient zwykle chce przekazać: Workspace manager może na co dzień zarządzać dostępem i ustawieniami, ale nie może zmieniać fizycznej konfiguracji lokalizacji.

Workspace manager może:

  • Zapraszać i usuwać członków poniżej poziomu właściciela oraz zmieniać ich role, a także zarządzać grupami i regułami dostępu

  • Przeglądać i edytować ustawienia obszaru roboczego

  • W pełni korzystać z rozliczeń — faktur, metod płatności, subskrypcji i reguł cenowych

  • Przeglądać konfigurację urządzeń

Workspace manager nie może dodawać, usuwać ani rekonfigurować urządzeń. Konfiguracja urządzeń jest dla tej roli tylko do odczytu i właśnie o to chodzi: osoba zarządzająca ludźmi i pieniędzmi nie jest osobą, która może zmienić sposób podłączenia ładowarki w lokalizacji.

To pierwszy krok w kierunku bardziej szczegółowych ról i uprawnień, więc z czasem rola ta będzie rozbudowywana.

Grupy decydują, z których ładowarek członek może korzystać

Role decydują, co ktoś może widzieć i zmieniać. Grupy decydują, z których ładowarek może korzystać. To dwie odrębne rzeczy, a ta druga częściej powoduje nieporozumienia.

Jeśli członek nie należy do grupy z dostępem do danej ładowarki, nie może z niej ładować — niezależnie od swojej roli. Jeśli więc ktoś mówi, że widzi ładowarkę w aplikacji, ale nie może rozpocząć sesji, najpierw sprawdź jego przynależność do grup.

Grupy mogą też ograniczać strategie ładowania dostępne dla członków i mieć własną regułę cenową dla każdej strategii. Zobacz Sterowanie strategiami ładowania i ustalanie cen dla strategii.

Opuszczanie obszaru roboczego

Użytkownik może sam opuścić obszar roboczy w app.vool.com. Są trzy sytuacje, w których jest to zablokowane:

  • jest jedynym członkiem obszaru roboczego

  • jest ostatnim właścicielem lub administratorem — ktoś musi móc nim zarządzać

  • jest to jedyny obszar roboczy, do którego należy, ponieważ konta bez obszaru roboczego nie można używać w aplikacji mobilnej

W pierwszym i trzecim przypadku zwykle rozwiązaniem jest usunięcie konta zamiast opuszczania obszaru roboczego. W drugim najpierw nadaj komuś innemu odpowiednią rolę.

Co członkowie widzą w aplikacji mobilnej

W aplikacji mobilnej VOOL członkowie w ogóle nie widzą już ustawień urządzeń i lokalizacji — te ekrany są ukryte, a nie wyświetlane z odmową dostępu. Jeśli członek mówi, że ekran ustawień zniknął, to właśnie dlatego.

Powiązane artykuły

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?